urigeller

Uri Geller keresi az utódait

Kereső

Egyedi keresés

Uri Geller

AJÁNLATOK

Utód jelöltek

Videók

Utolsó kommentek

AJÁNLÁSOK

2008.04.07. 11:25 sorozat

Uri Geller azt mondja, nincs természetfeletti képessége


Néhány évtizede Déri János parajelenségekkel foglalkozó műsora borzolta a kedélyeket: Akkor a hivatalos tudomány lenézte az efféle "cirkuszi mutatványokat. Uri Geller 2008-ban kelt hasonló indulatokat.


Vágó István az örök szkeptikus társakra talált az örökös kétkedésben. Megalapította ugyanis a magyar Szkeptikus Társaságot, amelynek hitvallása önmagáért beszél:
– A Szkeptikus Társaság elsődleges céljának tekinti a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak és a vallások kritikáját. A szkepticizmus, mint racionális kételkedés a tudományos módszertan egyik alappillére, amelynek bemutatása kiemelt fontosságú programpontunk. Szintén elsőrendű fontosságú az evolúcióelmélet felépítésének, bizonyítékainak ismertetése, mivel ez az elmélet a naturalista világszemlélet talán legfontosabb elemének tekinthető – áll a magyar Szkeptikus Társaság honlapján bemutatkozásként.
A társaság egyik állandó célpontja Uri Geller. Néhány tagjuk folyamatosan elemzi Uri produkciót, és közzéteszi észrevételeit a www.szkeptikustarsasag.hu portálon.
– A kanálhajlítással nagy karriert befutó Uri Geller évtizedeken át a parafenomén szerepét játszotta. Valószínűleg ő is meghallotta azonban az idők szavát, és felismerte, hogy ennek ma már kevesen dőlnek be, ráadásul a YouTube (az egyik videomegosztó portál - a szerk.) korában bárki számára hozzáférhetővé válnak a produkciók felvételei, s mindenki kedvére kielemezheti, hol volt a trükk valamely mutatványban, ahogyan mi is megtettük – írja blogjában az egyik szkeptikus.
A legismertebb hitetlen minden bizonnyal James Randi, aki évtizedek óta a nemzetközi szkeptikus mozgalom aktivistája, híres bűvész és illuzionista, Geller paranormálisnak beállított mutatványait számtalanszor cáfolta meg több fórumon is.

A magyar származású Uri Geller állítása szerint mutatványait paranormális képességeinek segítségével végzi. Legismertebb produkciói: a kanálhajlítás, álló órák újraindítása, és a gondolatolvasás. Bár a show-bizniszben vált ismertté, azt mondja, vagyona nem a szórakoztatásból származik, hanem az olaj- és arany-keresési akciókból, amelyeket különböző cégeknek végzett.
Uri állítása szerint képességeit az amerikai hírszerzés, a CIA is vizsgálta még a hetvenes években.

Geller egészen a közelmúltig ragaszkodott ahhoz, hogy produkciót paranormális képességei idézik elő, 2007-ben azonban interjút adott a Magische Welt című lapnak, ahol a következőket mondta:
– Többé nem állítom, hogy természetfeletti erőm van. Szórakoztató művész vagyok. Jó show-t akarok csinálni. Az egész jellemem megváltozott – áll a 2007. novemberében született interjúban.

forrás: borsonline.hu

1 komment

Címkék: vágó istván szkeptikus uri geller


A bejegyzés trackback címe:

https://urigeller.blog.hu/api/trackback/id/tr46414814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Császár Adél 2008.04.09. 13:25:23

SZia uri geller annyit szeretnék írni hogy nagyon tetszik amit csinálsz. Csak az a baj hogy nálam soha nem történik semmi pedig ugy szeretném.Mindenesetre sok szerencsét és szombaton majd nézem a műsort csak még az hogy nálam miért nem esik le soha a kanál! De mindegy. Én 14 éves vagyok. ÉS szerinted ha valaki sátánista az jo dolog? a barátnőm az. na szia és minden jot.Bocsi hogy tegeztelek
süti beállítások módosítása